HortiDaily

Dalsem bouwt 25 hectare voor AppHarvest

Lees meer
« X»

AppHarvest is met een kasoppervlakte van 25 hectare, ambitieuze groeiplannen en een hybride belichtingsinstallatie een van de opvallendste tuinbouwprojecten die momenteel in de VS gerealiseerd gaat worden.

Dat kan dankzij de bijdrage van verschillende Nederlandse glastuinbouw toeleveranciers die kansen zien om dit soort projecten gezamenlijk op te pakken. Michael Ploeg en Jonathan WebbDalsem Complete Greenhouse Projects is de main contractor van dit project. Zij gaan deze turnkey-kas opleveren. Het absolute technische hoogtepunt van deze kas is toch wel de hybride belichting. HPS en LED-lampen hangen als toplight naast elkaar. Michael Ploeg, Export Manager Dalsem, benoemt het duurzame karakter van LED: minder energie-input, zelfde lichtopbrengst, minder warmteproductie en vooral een hogere productie als belangrijkste reden voor deze keuze. Deze kas wordt de grootste met LED-belichting in Noord-Amerika.  

Dalsem is een Nederlands bedrijf pur sang. De partners met wie zij dit project gaan uitvoeren komen vooral uit Nederland. Dalsem werkt in dit project samen met o.a. HortiPar, Signify en Agrolux.De eerste bouwvergadering is inmiddels een feit. Dave Fennema, Technisch Directeur Dalsem, vloog vorige week naar de bouwsite in Kentucky om daarbij aan te sluiten. Alles loopt op schema en de productie is in volle gang. De eerste 25/30 containers zijn aangekomen op de bouwsite. Dat aantal lijkt veel, maar is toch een druppel op een gloeiende plaat. De gloeiende plaat telt er namelijk 600. In de derde week van september gaat de schop echt de grond in; er wordt dan gestart met de fundatie.

Achtergrond
Michael Ploeg en Jonathan Webb (AppHarvest) trekken inmiddels al 2,5 jaar met elkaar op en er is een groot wederzijds respect en vertrouwen in elkaar. Michael: ”Natuurlijk wordt er dan ook gekeken naar onze track record. Dat helpt. In de afgelopen 87 jaar hebben we ons mogen bewijzen. We zijn een gezond en sterk bedrijf. Bovendien hebben we ervaring met het bouwen van grote complexe projecten. Dat past bij ons. Jonathan zocht één partner, één aanspreekpunt, één kassenbouwer die alles in eigen beheer uitvoert.”

Michael: ”Jonathan heeft het goed voor elkaar. Hij heeft zich natuurlijk verdiept in de glastuinbouw, maar komt uiteindelijk toch wel van buiten de sector. Er staat inmiddels een ervaren teler klaar om aan de slag te gaan. Hij weet als geen ander hoe tomaten en komkommers geteeld moeten worden. Er worden geen onnodige risico’s genomen. Daarnaast is de afzet ook geregeld. De voedselvoorzieningsketen blijft dicht bij de afzetmarkt. Local for local, een belangrijk speerpunt in de visie van Jonathan.” 

Jonathan Webb koos voor zijn AppHarvest strategisch de locatie in Morehead, Kentucky om zo binnen 1 dag rijden zowel het Oosten als het Westen te kunnen bedienen. Michael: ”Bovendien kent dit gebied veel armoede en werkloosheid door het wegvallen van de steenkool mijnindustrie. Door werkgelegenheid te bieden en met het nieuwe telen, Kentucky nieuw leven in te blazen, hoopt hij de mensen te helpen een beter bestaan op te bouwen. Ik vind dat heel mooi om aan bij te kunnen dragen met Dalsem.”

https://www.groentennieuws.nl/article/9144832/in-de-derde-week-september-gaat-de-schop-echt-de-grond-in-en-wordt-er-gestart-met-de-fundatie/

Publicatiedatum: Thu, 19 Sep 2019
Auteur: Annet Breure
© GroentenNieuws.nl

wij zijn u graag van dienst

vul het contactformulier in of bel 015 269 5800

Lees in onze Privacyverklaring hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens.

Akkoordakkoord
Back to Top